Кампања поводом Светског дана хипертензије, 17. мај

15.05.2024

Фармацеутска комора

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо Вас да учествујете у глобалној кампањи поводом Светског дана хипертензије који се обележава 17. маја 2024. године са темом „Измерите тачно свој крвни притисак, контролишите га и живите дуже“.

Светски дан хипертензије има за циљ да скрене пажњу на значај боље контроле артеријског крвног притиска (аКП).  Ова важна активност, коју је започела Светска лига за хипертензију, први пут је одржана 14. маја 2005. године и од тада је Светски дан хипертензије годишњи догађај у календару здравља који се све више шири. Његова сврха је да општој јавности укаже на хипертензију и озбиљне медицинске компликације ове болести, као и да пружи информације о њеној превенцији, откривању и лечењу.

Овогодишња кампања посвећена је промоцији и повећању свести о значају тачног и редовног мерења аКП у циљу контроле, правовремених здравствених интервенција и бољег квалитета живота.

Из тог разлога позивамо све фармацеуте да се придруже обележавању Светског дана хипертензије на неки од наведених начина:

 • Организујте скрининг аКП у оквиру апотеке.
 • Особе без потврђене дијагнозе едукујте о важности ране детекције повишеног аКП, посебно ако се ради о особама са повишеним КВ ризиком. Протумачите добијени резултат и попуните извештај о вредности аКП за особе без потврђене дијагнозе.
 • Особе са потврђеном дијагнозом едукујте о важности самоконтроле аКП, посебно ако се ради о особама са лоше контролисаним аКП. Протумачите добијени резултат и попуните извештај о вредности аКП за особе са потврђеном дијагнозом аКП.
 • Едукујте пацијенте о правилној процедури мерења аКП у кућним условима, вођењу Дневника самоконтроле и правилном избору апарата за самомерење.
 • Одштампајте Упутство за правилно мерење крвног притиска у кућним условима и понудите свакоме ко мери аКП у кућним условима.
 • Разговарајте са сваким пацијентом који преузима лекове за хипертензију у вези лекова које користи, постојања ризика интеракција, потенцијалних или испољених нежељених ефеката и проблема у вези са терапијом.
 • Едукујте пацијенте о нефармаколошким мерама као неизоставном делу терапије и активностима које могу да доведу до повећања степена адхеренце.
 • Истакните постер на видном месту у апотеци или на улазу апотеке.
 • Поделите објаве Коморе на друштвеним мрежама.

Материјал:

 1. Постер за апотеке ОВДЕ
 2. Упутство за правилно мерење крвног притиска у кућним условима ОВДЕ
 3. Дневник самоконтроле ОВДЕ
 4. Извештај о измереним вредностима крвног притиска за особе без потврђене хипертензије ОВДЕ
 5. Извештај о измереним вредностима крвног притиска за особе са потврђеном хипертензијом ОВДЕ

Поделите

Огранци коморе

Огранак Београд

Секретар: Светлана Соларов, маг. фарм.
Адреса: Мутапова 25, 11118 Београд
Телефон: +381 11 770 09 50
E-mail: ogranakbeograd@farmkom.rs

Огранак Војводина

Секретар: Андреја Матијашевић, маг. фарм.
Адреса: Хајдук Вељкова 11 II Спрат / 204, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 21 661 88 33
E-mail: ogranakvojvodina@farmkom.rs

Ниш са КиМ

Секретар: Александра Окичић Милошевић, дипл. екон.
Адреса: Зеленгорска 4, локал L2, 18000 Ниш
Телефон: +381 18 295 565
E-mail: ogranaknis@farmkom.rs

Огранак Крагујевац

Секретар: Снежана Нишавић, дипл.правник 
Адреса: Црвеног Крста 7 I Спрат / 23, 34000 Крагујевац
Телефон: +381 34 639 12 00
E-mail: ogranakkragujevac@farmkom.rs