Дан болничке фармације, 27. март

27.03.2024

Фармацеутска комора

По први пут ове године, широм света, обележава се Дан болничке фармације, 27. март, са циљем да се прослави болничка фармација и истакне важност и значај тимова који раде у болничким апотекама. Иницијатива Европске асоцијације за болничку фармацију (ЕАХП) подржана је од колега болничких фармацеута, почев од Сједињених Америчких Држава, Канаде, па све до Аустралије и Новог Зеланда.

Члановима Фармацеутске коморе Србије који раде у болничким апотекама честитамо Дан болничке фармације уз подршку и захвалност за изузетан допринос у афирмацији струке и унапређењу апотекарске делатности.

#HospitalPharmacyDay

  • Болничка фармација је кључна снага која омогућава правилно функционисање система здравствене заштите обезбеђивањем благовременог и равноправног приступа одговарајућим и безбедним лековима и медицинским средствима уз висококвалитетну фармацеутску здравствену заштиту.
  • Болнички фармацеути су све више присутни на одељењима, што побољшава не само исходе лечења пацијената, везане за полифармацију и придржавање правилне употребе лекова, већ и смањење трошкова.
  • Болнички фармацеути, фармацеутски техничари, медицинске сестре, административно особље и други здравствени радници који раде у болничкој апотеци заслужују да буду прослављени!
  • Неопходно је да државни органи и све заинтересоване стране од значаја, разумеју значај у потпуности опремљених и адекватно финансираних болничких апотека како би се обезбедили бољи здравствени исходи за пацијенте у болничком окружењу.
  • Тимови болничких апотека су показали свој значај у пружању решења у тешким околностима, као што су несташице лекова и медицинских средстава.
  • Тимови болничких апотека су били на првој лини одбране против ковид пандемије.

Поделите

Огранци коморе

Огранак Београд

Секретар: Светлана Соларов, маг. фарм.
Адреса: Мутапова 25, 11118 Београд
Телефон: +381 11 770 09 50
E-mail: ogranakbeograd@farmkom.rs

Огранак Војводина

Секретар: Андреја Матијашевић, маг. фарм.
Адреса: Хајдук Вељкова 11 II Спрат / 204, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 21 661 88 33
E-mail: ogranakvojvodina@farmkom.rs

Ниш са КиМ

Секретар: Александра Окичић Милошевић, дипл. екон.
Адреса: Зеленгорска 4, локал L2, 18000 Ниш
Телефон: +381 18 295 565
E-mail: ogranaknis@farmkom.rs

Огранак Крагујевац

Секретар: Снежана Нишавић, дипл.правник 
Адреса: Црвеног Крста 7 I Спрат / 23, 34000 Крагујевац
Телефон: +381 34 639 12 00
E-mail: ogranakkragujevac@farmkom.rs