Фармацеутска комора Србије | Пројекти

Пројекти Коморе су одговор фармацеута на потребу за ефикасним и квалитетним услугама применом медицине/фармације засноване на доказима.

Фармацеутска комора | Обележавање Светског дана фармацеута, 25. септембар

Обележавање Светског дана фармацеута, 25. септембар

Обележавање светског дана фармацеута – едукације у вртићима и школама

Поводом светског дана фармацеута, и ове године је Фармацеутска комора Србије спровела пројекат едукације деце у предшколским установама и основним школама. Интересовање колега је било изузетно велико и за пројекат се пријавило више од 200 фармацеута из целе земље. Едукације смо спроводили током септембра и у првој половини октобра. Били смо присутни у више од 60 градова/места у Србији и едуковали смо преко 20000 деце у овом кругу. Фармацеути су показали да имају велики утицај на јавно здравље, и да је наша улога јасна и препознатљива.
Припремили смо следеће презентације:
1.    Како да порастемо здрави и снажни (предшколци и I - IV разред основне школе) – аутор мр пх.спец. Тања Илић
2.     Мој фармацеут и ја (предшколци и I – IV разред основне школе) – аутор мр пх. Јована Смиљанић
3.     Суперхероји за нашу планету - како да будемо чувари природе и здравља(предшколци и I - IV разред основне школе) – аутор проф.др Александра Буха
4.    Час апотекарства на часу биологије - зашто су бактерије све отпорније на антибиотике? (V - VIII разред основне школе) – аутор мр пх.спец. Соња Стојиљковић
5.     Еколошки детективи - откривамо утицај хемикалија на планету и наше здравље (V - VIII разред основне школе) - аутор проф.др Александра Буха
6.    Добро размислите! Зашто су толико опасни дуван, електронске цигарете и алкохол?(V - VIII разред основне школе) – аутор прим.др сц Предраг Вукомановић

Највише предавања у предшколским установама и нижим разредима одржали смо на тему „Како да порастемо здрави и снажни“, али су доста заступљена била и предавања „Суперхероји за нашу планету“ и „Мој фармацеут и ја“. Предшколцима смо поделили 6000 бојанки. Код старијих основаца највише интересовања је било за тему: „Опрез! Зашто су толико опасни дуван, електронске цигарете и алкохол?“ 

Били смо изузетно креативни, правили паное, штампали бојанке, лепили стикере, делили лимунаде, воћне шејкове и здраве ужине, носили лабораторијско посуђе, рециклирали стари папир. 
Коментари и реакције деце су сјајни, деца су одушевљена, научила су нешто ново, тражила да поново дођемо. Иако мали, умеју да слушају, одлично размишљају а знају и да аплаудирају. Имали су много питања и коментара. Неки се сећају предавања од прошле године, много им се допала фармацеутска струка. Дали су и нека обећања, да ће се здравије хранити, да ће учити родитеље да рециклирају, а неки од њих и да ће постати фармацеути.
Наставници, учитељи и васпитачи желе даљу сарадњу са нама. Улили смо им поверење, многи коментаришу да су и сами нешто ново научили. Кажу да смо пријатни и да умемо да држимо пажњу, као и да смо дали важне лекције о здрављу које су свима преко потребне. Од њих смо добили велики број предлога тема за даљу сарадњу: наркотици, сексуално образовање, суплементи у спорту, прва менструација, енергетски напици, вејпови као посебно обрађена тема, физичка активност, прекомерна употреба телефона, самолечење и лечење путем интернета...Било би лепо организовати и јавне часове у апотекама, како би деца видела фармацеуте на делу, како израђују препарате или издају лекове.
I на крају ми, фармацеути едукатори, промотери јавног здравља одушевљени смо новим искуством и испуњени дечјом енергијом. Захвални смо на прилици да представимо струку на најлепши могући начин. Задовољство и велика част је радити са децом, овакво искуство за нас је непроцењиво. Пуни смо позитивних утисака и пуна су нам срца! Браво колеге!

Графички приказ извештаја са пројекта

Фармацеутска комора | Стандардизована фармацеутска услуга за оболеле од дијабетеса

Стандардизована фармацеутска услуга за оболеле од дијабетеса

Са циљем да се пацијентима оболелим од дијабетеса, применом медицине/фармације засноване на доказима, пружи јединствена услуга у апотекама ради унапређења здравља, побољшања степена адхеренце и бољих здравствених исхода, Фармацеутска комора Србије припремила је материјал за пружање стандардизоване фармацеутске услуге

Фармацеутска комора | Обележавање Светског дана борбе против дијабетеса, 14. новембар

Обележавање Светског дана борбе против дијабетеса, 14. новембар

Компликације типа 2 дијабетеса су значајан узрок морбидитета и морталитета у свакој европској земљи. Последице експлозивног пораста у броју оболелих, представљају огромно оптерећење како за појединце тако и за целокупни здравствени систем сваке државе. Према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” процењује се да у Србији око 12% одраслог становништва има дијабетес. Од овог броја око 8% зна zа своју шећерну болест док осталих 4% нема постављену дијагнозу болести и не лечи се. Фармацеутска комора Србије од 2018. године организује систематски приступ спровођења скрининга код свих особа старијих од 45 година.

Циљ ове акције је да, као фармацеути, дамо допринос превенцији и одлагању појаве типа 2 дијабетеса, откривањем пацијената који су у стању предијабетеса.

Фармацеутска комора | Значај и улога апотека у промоцији вакцинације

Значај и улога апотека у промоцији вакцинације

Разматрајући могућности за повећање стопе вакцинације против сезонског грипа многе земље су широко распрострањену мрежу апотека и фармацеута препознали као један од својих најзначајнијих ресурса. Данас, фармацеути у великом броју земаља имају изузетно значајну улогу у области јавног здравља, делујући као едукатори и саветници, помажући и учествујући у националним и глобалним стратегијама имунизације, а у неким земљама и пружајући услугу вакцинације у апотекама. 

 

 

Фармацеутска комора | Стандардизована фармацеутска услуга приликом издавања антибиотика

Стандардизована фармацеутска услуга приликом издавања антибиотика

Приликом издавања антибиотика на лекарски рецепт саветовање пацијента је често од пресудног значаја за добру адхеренцу, смањење ризика од нежељених реакција и интеракција, што је један од предуслова за смањење резистенције на антибиотике. 

Фармацеутска комора | СМАРТ Фармацеут 2 - Post-kovid саветовалиште у апотеци

СМАРТ Фармацеут 2 - Post-kovid саветовалиште у апотеци

Последице обољевања од COVID-19 у великом броју случајева укључују перзистирајуће симптоме и медицинске компликације које могу трајати месецима након почетног опоравка од болести. Апотека је место превенције, неге, саветовања, лечења и праћења пацијената, те се наметнула потреба организовања post-kovid саветовалишта.  

Фармацеутска комора | Стандардизована фармацеутска услуга за пацијенте са астмом

Стандардизована фармацеутска услуга за пацијенте са астмом

Са циљем да се пацијентима оболелим од астме, применом медицине/фармације засноване на доказима, пружи јединствена услуга у апотекама ради унапређења здравља, побољшања степена адхеренце и бољих здравствених исхода, Фармацеутска комора Србије припремила је материјал за пружање стандардизоване фармацеутске услуге за пацијенте са астмом.

Огранци коморе

Огранак Београд

Секретар: Светлана Соларов, маг. фарм.
Адреса: Мутапова 25, 11118 Београд
Телефон: +381 11 770 09 50
E-mail: ogranakbeograd@farmkom.rs

Огранак Војводина

Секретар: Андреја Матијашевић, маг. фарм.
Адреса: Хајдук Вељкова 11 II Спрат / 204, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 21 661 88 33
E-mail: ogranakvojvodina@farmkom.rs

Ниш са КиМ

Секретар: Александра Окичић Милошевић, дипл. екон.
Адреса: Зеленгорска 4, локал L2, 18000 Ниш
Телефон: +381 18 295 565
E-mail: ogranaknis@farmkom.rs

Огранак Крагујевац

Секретар: Снежана Нишавић, дипл.правник 
Адреса: Црвеног Крста 7 I Спрат / 23, 34000 Крагујевац
Телефон: +381 34 639 12 00
E-mail: ogranakkragujevac@farmkom.rs