Facebook Image
Srpski Latinica

Vesti

Svetski dan farmaceuta

wpd

Ceo svet danas obeležava Svetski dan farmaceuta, 25. septembar, pod parolom „Od istraživanja do zdravstvene zaštite: farmaceut je vama na usluzi!“ Na današnji dan skrećemo pažnju na značaj farmacije kao profesije! Od istraživanja i razvoja lekova, edukacije budućih farmaceuta, do pružanja direktne zdravstvene nege – sve u službi pacijenata i cele zajednice!

"Briga o pacijentima počinje sa prepoznavanjem zdravstvenih problema stanovništva i razvojem lekova, politika i obrazovanja kako bi se suočili sa njima. Mi smo farmaceuti često prisutni na samom početku procesa - kada se identifikuje prvi molekul koji efikasno tretira bolest", kaže Dr Pena, predsednica Međunarodne farmaceutske federacije FIP.

Pozivamo Vas da podržite obeležavanje Svetskog dana farmaceuta koristeći materijal koji je pripremio FIP i koji je dostupan na www.fip.org/worldpharmacistsday

Profesionalizam i liberalizaija u apotekarskom sektoru: evropska iskustva

Fаrmаceutskа komorа Srbije, Sаvez fаrmаceutskih udruženjа Srbije i Sаvez privаtnih аpotekаrа Srbije organizuju Konferenciju na temu: Profesionalizam i liberalizacija u apotekarskom sektoru: evropska iskustva, koja će biti održana u Hotelu „METROPOL”, u Beogrаdu, 06. oktobrа 2017. godine sа početkom u 9,00 čаsovа.

Nа konferenciji će predstаvnici zemаljа Evropske unije izneti svojа iskustvа po pitаnju regulisаnjа аpotekаrskog sektorа, kao i izazove sa kojima su se suočavali u procesu reforme apotekarskog sektora, odnosno reintegracija apoteka u sistem zdravstvene zaštite. Učešće su potvrdili predstаvnici Poljske, Mаđаrske, Slovenije, Grčke, Itаlije i Rumunije.

Izvršni organizator Konferencije je SMART TRAVEL PCO, 11000 Beograd, Njegoševa 72a, telefon: + 381 11 770 2184; 7702522, faks: + 381 11 244 7524, e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kotizаcijа zа učešće na Konferenciji iznosi 2.000,00 RSD i uplaćuje se na račun agencije Smart travel pco, po prijavi i na osnovu ispostavljene fakture.

Preuzmite: Program konferencije – Prvo obaveštenje

Zaključci i preporuke konferencije "Profesionalizam i liberalizaija u apotekarskom sektoru: evropska iskustva"

konferencija20171006-2 

Konferencija „Profesionalizam i liberalizacija u apotekarskom sektoru: evropska iskustva“, uspešno je održana 06.10.2017. godine, u Beogradu. Konferenciji je prisustvovalo više od 140 učesnika, među kojima i predstavnici institucija: Ministarstva zdravlja, Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva finansija, Svetske banke i članice Asocijacije farmaceutskih komora jugoistočne Evrope.

Učesnici su imali prilike da čuju iskustva iz Slovenije, Poljske i Mađarske, odnosno mere i ishode mera koje su ove zemlje preduzele u cilju uređenja apotekarskog sektora.

Dr sc. Svetlana Stojkov, direktor Farmaceutske komore Srbije: „Ima li leka za apoteke u Srbiji?“

Mag. farm. Miran Golub, direktor Farmaceutske komore Slovenije: „Trendovi razvoja apotekarskog sektora u Sloveniji“

Mgr farm. Michał Byliniak, predsednik regionalne Farmaceutske komore u Varšavi: „Efekti liberalizacije apotekarskog sektora - studija slučaja u Poljskoj“

Dr. Horváth-Sziklai Attila, sekretar Farmaceutske komore Mađarske: „Pravni propisi – studija slučaja u Mađarskoj“

Organizatori konferencije: Farmaceutska komora Srbije, Savez farmaceutskih udruženja Srbije i Savez privatnih apotekara Srbije uputili su nadležnim institucijama usvojene Zaključke i preporuke

konferencija20171006-3konferencija20171006-4

Registar apoteka

Na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja Republike Srbije br. 500-01-1350/2016-02 od 28.11.2016. godine, Farmaceutska komora Srbije je pokrenula aktivnosti vezanih za formiranja Registra apoteka koji bi sadržao podatke o broju i rasporedu apoteka na teritoriji Republike Srbije i kadrovskoj strukturi.

Ovi podaci su pre svega od značaja za formiranje Mreže apoteka koja je predviđena Nacrtom zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrtom zakona o apotekarskoj delatnosti, a za čije formiranje su potrebni podaci o nazivu, mestu i broju organizacionih jedinica, broju i strukturi zaposlenih i drugo.

Farmaceutska komora Srbije je u toku prve polovine 2017. prikupila i obradila podatke koji se odnose na 93% članova Komore, tako da se formiranje registra očekuje u narednom periodu.

Imajući u vidu da se broj organizacionih jedinica u okviru pojednih pravnih lica menja, usled otvaranja ili zatvaranja, potrebno je da se u narednom periodu vrši redovno dostavljanje izmena podataka iz Obrasca 1 i Obrasca 2, kako bi isti bili ažurni i uključeni u Registar.

Zdravstvene ustanove, zdravstvene ustanove apoteke i samostalne privatne apoteke dužne su da popune sledeće obrasce:

  1. OBRAZAC 1 - koji se odnosi na opšte podatke o nazivu, mestu, kontakt podacima, odgovornom licu, broju organizacionih jedinica koje ima u svom sastavu i ukupnom broju zaposlenih, a koji se odnose na farmaceutsku zdravstvenu delatnost.

  2. OBRAZAC 2 – koji se POPUNjAVA ZA SVAKU ORGANIZACIONU JEDINICU POJEDINAČNO i koji se odnosi na podatke vezane za navedenu organizacionu jedinicu po pitanju adrese, radnog vremena i farmaceutskog kadra.

 

NAPOMENA: Promene podataka vezano za organizacione jedinice dostavljaju se na Obrazcu 2.

Popunjene obrasce poslati na adresu: Farmaceutska komora Srbije, Mutapova 25, 11000 Beograd.

Za sva pitanja stručna služba Komore Vam stoji na raspolaganju.

Istraživanja nasilja nad zdravstvenim radnicima

 stopnasilju

Farmaceutska komora Srbije je u saradnji sa drugim komorama zdravstvenih radnika uključena u aktivnosti prevencije nasilja nad zdravstvenim radnicima. Jedna od pokrenutih aktivnosti je i prikupljanje podataka putem prijave nasilja nad zdravstvenim radnicima i upitnika o učestalosti uzrocima i posledicama nasilnog ponašanja.

Putem internet prezentacije Komore i elektronske pošte upućen je poziv svim farmaceutima da uzmu učešće u ovom važnom istraživanju, koje će biti osnov za dalju izmenu i dopunu zakonske regulative i uvođenje odgovarajućih preventivnih mera.

Odluka o sprovođenju istraživanja o nasilju nad zdravstvenim radnicima doneta je na sastanku Komisije za bezbednost zdravstvenih radnika Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održanom 25. jula 2017. godine. Tom prilikom odlučeno je i da se u najskorijem periodu preduzmu konkretne mere kako bi se povećala bezbednost zdravstvenih radnika na radnom mestu i podigla svest u javnosti o problemu izloženosti zdravstvenih radnika različitim vidovima nasilja.

Prijava nasilja nad farmaceutima

Upitnik o nasilju nad zdravstvenim radnicima u Srbiji

Još članaka...

Strana 1 od 37

Početak
Prethodna
1

Beograd

Mutapova 25
11000 Beograd
 

Tel: +381 (0) 11 770 09 50
ogranakbeograd@farmkom.rs

Vojvodina

Hajduk Veljkova 11 II Sprat / 204
21000 Novi Sad
Master centar NS sajma

Tel: +381 (0) 21 661 88 33
ogranakvojvodina@farmkom.rs

Niš sa KIM

Zelengorska 4, lokal L2
18000 Niš
 

Tel: +381 (0) 18 295 565
ogranaknis@farmkom.rs

Kragujevac

Crvenog Krsta 7 I Sprat / 23
34000 Kragujevac
 

Tel: +381 (0) 34 639 12 00
ogranakkragujevac@farmkom.rs