CI

Vaše mišljenje nam je važno zato smo napravili mini anketu (pristupite OVDE) u vezi sa sadržajem baze MedicinesComplete. Anketa vam neće oduzeti mnogo vremena, pa vas molimo da svoje utiske podelite sa nama. 


Farmaceutska komora Srbije je u okviru obeležavanja Svetskog dana farmaceuta, za sve svoje članove obezbedila besplatni probni pristup bazi informacija MedicinesComplete, u trajanju od sedam dana od 21-27. septembra. U skladu sa interesovanjem, Komora će pokrenuti aktivnosti kako bi svojim članovima obezbedila pristup ovoj bazi podataka.

U navedenom periodu članovi Komore mogu pristupiti bazi preko svog korisničkog naloga na sajtu Komore www.farmkom.rs

Nakon logovanja, na stranici korisničkog servisa, a ispod naslova Korisnički servis za članove, nalazi se posebna kućica MEDICINESCOMPLETE. U bazu podataka ulazite jednostavno klikom na ovaj naslov.  

MedicinesComplete je renomirana baza podataka Velike Britanije, koja sadrži medicinske alate i opsežne informacije o lekovima. Sve informacije su zasnovane na dokazima i redovno se ažuriraju, kako bi pomogle farmaceutima u donošenju odluka i unapređenju bezbednosti pacijenata.

Pretražite bazu i pogledajte kakve funkcionalnosti i informacije nudi. Po isteku probnog perioda, mejlom ćete dobiti link za popunjavanje kratkog upitnika o funkcionalnostima baze i njenoj upotrebnoj vrednosti u svakodnevnom radu.

MedicinesComplete objedinjuje:

  • British National Formulary i BNF for Children - literatura izbora za koncizne informacije o lekovima, kojom se služe zdravstveni profesionalci širom sveta. Sadrže detaljne informacije o doziranju, merama opreza, odobrenim indikacijama i off label primeni. Moguća je pretraga po lekovima ili određenim stanjima/bolestima. Sadrži smernice o lečenju pojedinih zdravstvenih stanja i bolesti. Laka za upotrebu u svakodnevnom radu. BNF for Children pruža smernice za primenu lekova kod dece od rođenja do navršenih 18 godina.
  • Martindale’s ADR Checker –međunarodno priznat i cenjen alat za prepoznavanje neželjenih reakcija na lekove i dalje postupanje.
  • Stockley’s Interactions Checker – alat koji omogućava brzu i laku proveru interakcija lek-lek, lek-hrana i ostale interakcije lekova, kao i interakcije biljnih lekova. Pruža informacije o ozbiljnosti interakcije i instrukcije o daljem postupanju.
  • Drugs in Pregnancy and Lactation – detaljne informacije o primeni lekova tokom trudnoće i dojenja
  • Dietary Supplements – Baza podataka o dijetetskim suplementima (doziranje, dejstvo, izvori u hrani, toksičnost)
  • Ekscipijensi za izradu farmaceutskih oblika
  • Klinički kalkulatori (indeks telesne mase, klirens kreatinina i dr.)

Pogledajte kratak video (OVDE) o mogućnostima alata za pretragu.