CI

Poštovane koleginice i kolege,

Ove godine, 10 put za redom farmaceuti širom sveta obeležavaju Svetski dan farmaceuta. Tokom ove nedelje Farmaceutska komora je pripremila niz aktivnosti, od besplatnog pristupa jednoj od najvećih svetskih baza podataka, dodele prvih sertifikata za učešće u projektu uvođenja standardizovane usluge – savetnik za dijabetes, materijala za učešće u kampnaji higijene ruku u predškolskim ustanovama. Ovo je prilika da dodelimo i važne nagrade: Nagradu „Stevan Šukljević“ i nagrade na sada već tradicionalnom konkursu za Svetski dan farmaceuta. 

Pozivamo Vas da i Vi u svojoj apoteci obeležite ovaj dan i napravite još jedan korak ka boljoj apotekarskoj praksi. 


OD 21-27. SEPTEMBRA BESPLATAN PROBNI PRISTUP BAZI MEDICINESCOMPLETE

Farmaceutska komora Srbije je u okviru obeležavanja Svetskog dana farmaceuta, za sve svoje članove obezbedila besplatni probni pristup bazi informacija MedicinesComplete, u trajanju od sedam dana od 21-27. septembra. U skladu sa interesovanjem, Komora će pokrenuti aktivnosti kako bi svojim članovima obezbedila pristup ovoj bazi podataka.

U navedenom periodu članovi Komore mogu pristupiti bazi preko svog korisničkog naloga na sajtu Komore OVDE

Nakon logovanja, na stranici korisničkog servisa, a ispod naslova Korisnički servis za članove, nalazi se posebna kućica MEDICINESCOMPLETE. U bazu podataka ulazite jednostavno klikom na ovaj naslov.  


DOBITNICA NAGRADE “STEVAN ŠUKLJEVIĆ” ZA 2020. GODINU

Nagrada “Stevan Šukljević” ustanovljena je 2016. godine u čast prijatelja, saradnika i uglednog magistra farmacije Stevana Šukljevića. Ovogodišnji laureat nagrade "Stevan Šukljević" je dr. sci. med.  Marija Popović Milenković, dipl. farm. spec., kojoj će priznanje biti dodeljeno na prvoj sledećoj sednici Skupštine. 

Marija Popović Milenković se svojim radom i zalaganjem istakla kao izuzetan farmaceut. Diplomirala je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu 2001. godine, specijalizaciju “Farmaceutska zdravstvena zaštita” završila 2007., a 2010. godine doktorirala na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Autor je velikog broja radova u časopisima od nacionalnog i međunarodnog značaja. Od 2000. godine do danas zaposlena je u Apoteci Kragujevac. Biografiju Marije Popović Milenković pogledajte OVDE


DODELA PRVIH POTVRDA O USPEŠNO ZAVRŠENOM PROGRAMU ZA PRUŽANJE STANDARDIZOVANE USLUGE – SAVETNIK ZA DIJABETES

U okviru Projekta Komore “Uvođenje standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa u apotekama” biće dodeljene prve Potvrde o uspešno završenom programu za pružanje standardizovane usluge pacijentima sa dijabetesom, koju izdaje Farmaceutska komora Srbije. Naše kolege i koleginice koji su u prethodnom period ispunili sve predviđene uslove dobiće i bedž sa natpisom “Savetnik za dijabetes”, a ukoliko dva farmaceuta iz jedne apoteke dobiju gore navedenu Potvrdu, apoteka u kojoj rade stekla je pravo na Sertifikat koji ukazuje da u toj apoteci pacijenti oboleli od dijabetesa mogu dobiti savetovanje kroz standardizovanu farmaceutsku uslugu.

Pozivamo i sve ostale kolge da se uključe u Projekat. Od strane Radne grupe, a na vaš predlog, materijal za pružanje usluge biće korigovan, unapređen i dostupan najkasnije do kraja oktobra ove godine. 

Spisak farmaceuta i apoteka možete pogledati OVDE


NAGRAĐENI RADOVI NA KONKURSU POVODOM SVETSKOG DANA FARMACEUTA

Na konkursu povodom Svetskog dana farmaceuta na temu: „Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja“ pristiglo je ukupno 35 radova. Zahvaljujemo se svima koji su odvojili vreme i sa nama podelili svoju viziju uloge farmaceuta u eri transformacije globalnog zdravlja, kao i inspirativne aktivnosti koje sprovode u apotekama. 

Spisak kolega koji su poslali radove možete pogledati OVDE

Na ovom konkursu kao tri najbolja rada ocenjeni su: 

  • mr.ph. Sanja Dimitrijević, AU “Benu”, Niš; 
  • mr.ph. Sanja Dimitrijević, AU “Niš”, Niš; 
  • mr.ph. Jelena Kostić Valčić, Pirot. 


KAMPANJA: HIGIJENA RUKU U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Farmaceutska komora Srbije je uzela aktivno učešće u Kampanji za higijenu ruku donacijom 10.000 postera koji su početkom jula distribuirani u sve predškolske ustanove na teritoriji Republike Srbije. S obzirom na epidemiološku situaciju nismo u mogućnosti da planirane radionice na temu: Nije teško biti čist i uredan održimo u toku ove nedelje, ali stavljamo na raspolaganje poster prilagođen za štampanje na A4 (preuzmite OVDE) koji možete da odštampate i date savete našim najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima