LA

Конкурс поводом Светског дана фармацеута на тему: „Улога фармацеута у трансформацији глобалног здравља“ отворен је до 15. септембра 2020. године. Три најоригиналнија рада биће награђена новчаном наградом од 10.000 динара. Ово је прилика да се говори о начину на који фармацеути трансформишу здравље, пружајући различите услуге у апотеци, нпр. саветовање о здравом начину животу, вакцинација ради превенције болести, саветовање особама оболелим од дијабетеса или астме, саветовања у вези терапије и друго, чиме се боље контролише њихово здравствено стање и побољшава квалитет живота. 

„Ове године се обележава десети Светски дан фармацеута. Колеге у свим областима фармацеутске професије, сви појединачно, играју важну улогу у трансформацији здравља, у својој земљи. Тренутно, фармацеути широм света неуморно раде на томе да зауставе ширење коронавируса и обезбеде доступност квалитетних лекова. Желим да им се захвалим на труду током овог тешког времена. 21. век ће бити век фармацеута и позивам колеге широм света да обележе 25. септембар, Светски дан фармацеута“, изјавио је председник ФИП-а Dominique Jordan.

Светски дан фармацеута обележава се сваке године 25. септембра. Овај датум је усвојила Међународна фармацеутска федерација (FIP) на Светском конгресу фармације и фармацеутских наука у Истамбулу 2009. године са циљем да охрабри фармацеуте и њихова удружења да различитим активностима промовишу и заступају улоге фармацеута у унапређењу здравља, у свим крајевима света.

Пропозиције за учешће: 

  1. На конкурсу могу учествовати сви чланови Коморе који уредно измирују обавезе према Комори.
  2. Рад на тему „Улога фармацеута у трансформацији глобалог здравља“ треба послати на адресу komora@farmkom.rs са назнаком ЗА КОНКУРС-СДФ, закључно са 15.9.2020. године. 
  3. Текст треба бити написан писмом Times New Roman, фонт 12 и може да има максимално 2500 карактера са размаком. Уз текст је потребно послати и своју фотографију из апотеке. 

У складу са Одлуком Скупштине Коморе три (3) најоригиналнија рада биће награђена новчаном наградом у износу од 10.000,00 динара. Награђени радови биће објављени у гласнику Фармацеутске коморе Србије, часопису „Апотекарска пракса“

Резултати конкурса биће објављени 25.9.2020. године на сајту и Facebook страни Фармацеутске коморе Србије.