CI

Poštovane koleginice i kolege, 

Farmaceutska Komora Srbije, prateći Vaše potrebe i očekivanja, organizuje 4. decembra 2021. godine u trajanju od 10-14 časova nastavak SMART Farmaceut programa u saradnji sa Pharma Expertom i Accredittation Councyl for Pharmacy Education, ovoga puta online i na temu post-COVID simptoma i njihovog zbrinjavanja u apoteci.

Posledice obolјevanja od COVID-19 u velikom broju slučajeva uključuju perzistirajuće simptome i medicinske komplikacije koje mogu trajati mesecima nakon početnog oporavka od bolesti. Sistematski pregled I meta-analize dostupnih studija ukazuju da čak 80% zaraženih pacijenata sa SARS-CoV-2 razvije jedan ili više dugotrajnih simptoma. Među najčešćim simptomima nalaze se umor (58%), glavobolja (44%), poremećaj koncentracije i pamćenja (27%), gubitak kose (25%) i poteškoće pri disanju (24%). Spominju se i respiratorni simptomi (kašalj, nelagodnost u grudima, plitko disanje, apnea u snu i plućna fibroza), kardiovaskularni (aritmije, miokarditis, hipertenzija), neurološko-psihološki (demencija, depresija, anksioznost, poremećaji spavanja opsesivno-kompulzivni poremećaji), promene određenih parametara u krvnoj slici, kao i nespecifični poput gubitka mirisa, zujanja u ušima, poteškoća u gutanju i noćnog znojenja. 

Apoteka je mesto prevencije, nege, savetovanja, lečenja i praćenja pacijenata, te se nametnula potreba organizovanja post-COVID savetovališta koje bi pacijentima bilo dostupno u obliku edukativne usluge, zasnovane na naučnim dokazima, uz traženje konkretnih rešenja za saniranje simptoma, obnovu sluzokože, kože, funkcionalni oporavak čula i organa, kao i pomoć u održavanju mentalnog, respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja, uopšteno rekonvalescenciji. Razvoj preventivnih mera za ozbiljnije komplikacije, kao i tehnika rehabilitacije i strategija upravljanja terapijom, samolečenjem i stanjem pacijenata, pronalazićemo kroz dugotrajnu brigu o osobama koje su preležale COVID-19. Magistar farmacije, zajedno sa svojim timom, u saradnji sa drugim pružaocima zdravstvene zaštite, može odigrati ključnu ulogu u postizanju ovih ciljeva. 

U ovom edukativnom modulu biće prikazan algoritam savjetovanja uz jasne i praktične smernice kako organizovati ovakvo savetovalište u apoteci. S nama su doc. dr sc. Arijana Meštrović, MPharm i Michael Rouse, BPharm, Director ACPE koji će nas uvesti u proces savetovanja, prikupljanja podataka, ali i sopstvenog razvoja!

Svi učesnici će dobiti materijale za edukaciju i uključivanje u Smart program.

Radujemo se vašem učešću!

LINK ZA REGISTRACIJU OVDE

PROGRAM EDUKACIJE

  • 10:00 - 10.15 Uvod u Smart program 2 - Zašto post covid savetovanje u apotekama? Mag. farm. spec. Tatjana Šipetić 
  • 10:15-12:00 Klinički aspekti post covid savetovališta u apoteci (interaktivna radionica sa primerima iz prakse) Doc. dr sc. Arijana Meštrović, MPharm
  • 12:00-12:15 Pauza
  • 12:15-13:00 Kako organizovati post covid savetovalište u apoteci, Doc. dr sc. Arijana Meštrović, MPharm 
  • 13:00 -14:00 Kako biti SMART farmaceut danas i započeti proces “Learn today apply tomorrow" Michael Rouse, BPharm, Director ACPE  i doc. dr sc. Arijana Meštrović, MPharm