LA


Разматрајући могућности за повећање стопе вакцинације против сезонског грипа многе земље су широко распрострањену мрежу апотека и фармацеута препознали као један од својих најзначајнијих ресурса. Данас, фармацеути у великом броју земаља имају изузетно значајну улогу у области јавног здравља, делујући као едукатори и саветници, помажући и учествујући у националним и глобалним стратегијама имунизације, а у неким земљама и пружајући услугу вакцинације у апотекама.


Увођење стандардизоване фармацеутске услуге за оболеле од дијабетеса у апотекама

Са циљем да се пацијентима оболелим од дијабетеса, применом медицине/фармације засноване на доказима, пружи јединствена услуга у апотекама ради унапређења здравља, побољшања степена адхеренце и бољих здравствених исхода, Фармацеутска комора Србије припремила је материјал за пружање стандардизоване фармацеутске услуге

Обележавање Светског дана фармацеута, 25 септембар

Светски дан фармацеута обележава се осми пут по реду, у Србији четврти пут, од 2015. године. Овај датум је усвојен за Светски дан фармацеута на Конгресу ФИП-а у Истамбулу, 2009. године, са циљем да подстакне активности које промовишу улогу фармацеута у унапређењу здравља, у свим крајевима света.

Овогодишња тема: "Фармацеути - експерти за Ваше лекове" истиче да су фармацеути веродостојан извор знања и савета, не само пацијентима, већ и другим здравственим радницима. Као најдоступнији здравствени професионалци, користећи обимну експертизу у свакодневном раду, фармацеути значајно доприносе: позитивном исходу фармаколошке терапије, промоцији здравља и превенцији болести.

Тим поводом, Фармацеутска комора Србије Вас позива да узмете учешће у организованом обележавању овог, за нашу професију значајног датума.

Представимо се јавности као оно што заиста јесмо - експерти за лекове!!!


Обележавање Светског дана борбе против дијабетеса, 14. новембар

Компликације типа 2 дијабетеса су значајан узрок морбидитета и морталитета у свакој европској земљи. Последице експлозивног пораста у броју оболелих, представљају огромно оптерећење како за појединце тако и за целокупни здравствени систем сваке државе.Према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” процењује се да у Србији око 12% одраслог становништва има дијабетес. Од овог броја око 8% зна за своју шећерну болест док осталих 4% нема постављену дијагнозу болести и не лечи се. Фармацеутска комора Србије од 2018. године организује систематски приступ спровођења скрининга код свих особа старијих од 45 година.

Циљ ове акције је да, као фармацеути, дамо допринос превенцији и одлагању појаве типа 2 дијабетеса, откривањем пацијената који су у стању предијабетеса.

1