LA


РАЗГОВОРИ ЗА БУЂЕЊЕ - ПЕТКОМ У СЕДАМ

Ažurirano 12.10.2021 godine

Драге колегинице и колеге,

Због великог интересовања својих чланова Фармацеутска комора Србије, у сарадњи са партнерима, реализује сет од 6 нових вебинара под називом „Разговори за буђење - петком у седам“ за које верујемо да ће вам помоћи у решавању свакодневних изазова у професионалном и приватном животу.

Драге колегинице и колеге,

Због великог интересовања својих чланова Фармацеутска комора Србије, у сарадњи са партнерима, реализује сет од 6 нових вебинара под називом „Разговори за буђење - петком у седам“ за које верујемо да ће вам помоћи у решавању свакодневних изазова у професионалном и приватном животу. Вебинари се одржавају сваког петка у 19 часова од 1. октобра до 5. новембра ове године.

Позивамо вас да у петак 15.10.2021. године, у 19 часова присуствујете ТРЕЋЕМ у новом низу предавања које организујемо у сарадњи са компанијом Goodwill Pharma(захваљујући којима ћемо имати прилику да чујемо предавање маг. фарм. спец. Маријане Милојковић на тему: Astax+3 Direct- природним путем до јачег имунитета

Вебинар је посвећен свима који желе да унапреде своје резултате у оквиру фармацеутских интерперсоналних релација, а то хоће да ураде најбрже и најбоље што могу

ЛИНК ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ОВДЕ

Разговоре за буђење - петком у седам водиће специјалиста клиничке психологије, психотерапеут, председница удружења Саветовалишта за психоонкологију, ребт терапеут и лиценцирани  life coach, Весна Костић.

  • 1.10.2021. у 19 часова - КомуникацијаПокренимо се, направимо жељену промену у свом животу и научимо  више о томе како с ким да комуницирамо
  • 8.10.2021. у 19 часова - Бес - Савети за негативне емоције - Како да се изборимо и амортизујемо свој бес са циљем побољшања квалитета живота
  • 15.10.2021. у 19 часова - Life couching - За све оне који желе да унапреде своје резултате у оквиру фармацеутских интерперсоналних релација, а то желе да ураде најбрже и најбоље што могу
  • 22.10.2021. у 19 часова - Прихватање себе без самообезвређивања Прихватите себе без условљавања, не осуђујте себе као особу, научите да опраштате себи да би могли да опростите другима
  • 29.10.2021. у 19 часова - Партнерске релације - како се изборити са раскидом Партнерске релације и како се изборити са раскидом - узроци, разлози и начин за превазилажење
  • 5.11.2021. у 19 часова - Зашто је сексуалност табу тема? - Како да прихватимо сексуалност и уживамо у њој, без предрасуда. Научимо да се осећамо добро у свом телу.


Обука за примену Закона о заштити података о личности – ЗЗПЛ

Ažurirano 10.10.2021 godine

Обука за примену Закона о заштити података о личности, коју организује Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и USAID-ов Пројекат за одговорну власт, у сарадњи са Фармацеутском комором Србије, биће одржана 12.

Обука за примену Закона о заштити података о личности, коју организује Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и USAID-ов Пројекат за одговорну власт, у сарадњи са Фармацеутском комором Србије, биће одржана 12. октобра 2021. године, од 10:00 до 13:00 часова. 

Програм обуке можете погледати ОВДЕ

ЛИНК ЗА ПРИСТУП ОВДЕ

Претходна пријава није потребна. Обуку држи представник Повереника и она је бесплатна. 

Закон о заштити података о личности - ЗЗПЛ („Службени гласник РС“, бр. 87/18) је почео да се примењује 22. августа 2019. године. Апотекарски сектор обрађује велики број података о личности наших грађана и то података који спадају у посебну врсту података о личности а чија обрада захтева виши степен пажње. Имајући у виду наведено као и бројне новине које је ЗЗПЛ увео у правни поредак Србије, правних нејасноћа које садржи, као и због комплексности укупне материје, препозната је потреба за додатном едукацијом запослених у апотекарском сектору.  

Циљ ове обуке је да лица која су већ одређена за заштиту података о личности и они који ће тек бити одређени, стекну нова и дограде постојећа знања о праву на заштиту података о личности и да се ближе упознају са обавезама које, у складу са ЗЗПЛ, имају руковаоци и обрађивачи података о личности.

Апотекарске установе и самосталне приватне апотеке имају обавезу да одреде лице за заштиту података о личности и да о томе обавесте Повереника. Уколико то не ураде оне чине прекршај по ЗЗПЛ-у.

Овим путем Вас позивамо да у сусрет планираним обукама, уколико то већ нисте учинили, одредите лице за заштиту података о личности у складу са Законом.  


ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОТРОШАЧА НЕ ПРИМЕЊУЈЕ СЕ НА ЛЕКОВЕ

Ažurirano 05.10.2021 godine

Министарство трговине, туризма и телекомуникација доставило је Привредној комори Србије  мишљење у вези  примене одредбе члана 4.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација доставило је Привредној комори Србије  мишљење у вези  примене одредбе члана 4. став 1. Закона о заштити потрошача, односно појашњење да ли се одредбе овог закона, а које се односе на рекламације и начин решавања рекламација, примењују и на лекове и медицинска средства који су уређени посебним законима, односно прописима.

У приложеном допису надлежно министарство је дало мишљење да се Закон о заштити потрошача не примењује на лекове, већ само на медицинска средства. Такође, на основу наведеног мишљења Закон о заштити потрошача се не примењује на лекове, јер се применом посебних прописа у области лекова пружа виши степен заштите пацијената у односу на  Закон о заштити потрошача, као и да се између пацијената и овлашћеног субјекта за промет лекова на мало (апотека) не ствара облигациони однос, односно да не постоји потрошачки однос.

Мишљење Министарства трговине, туризма и телекомуникација од 28. септембра 2021. године ОВДЕ

ФАРМАЦЕУТСКА УСЛУГА ПРИЛИКОМ ИЗДАВАЊА АНТИБИОТИКА

Ažurirano 04.10.2021 godine

Поштоване колегинице и колеге,

Са великим задовољством Вас позивамо да присуствујете вебинару на коме ћемо представити Стандардизовану фармацеутску услугу приликом издавања антибиотика и пилот пројекат који спроводимо у сарадњи са Министарством здравља - Други пројекат развоја здравства Србије.

Поштоване колегинице и колеге,

Са великим задовољством Вас позивамо да присуствујете вебинару на коме ћемо представити Стандардизовану фармацеутску услугу приликом издавања антибиотика и пилот пројекат који спроводимо у сарадњи са Министарством здравља - Други пројекат развоја здравства Србије. Приликом издавања антибиотика на лекарски рецепт саветовање пацијента је често од пресудног значаја за добру адхеренцу, смањење ризика од нежељених реакција и интеракција, што је један од предуслова за смањење резистенције на антибиотике.

Са циљем да у свим апотекама у Републици Србији пацијенти/корисници услуга добију фармацеутску услугу истог квалитета, а у складу са позитивном праксом европских земаља, Фармацеутска комора Србије је урадила стандардизацију ове услуге.

Програм вебинара можете видети ОВДЕ

Линк за регистрацију https://event.webinarjam.com/register/100/9k853f22

Буди и Ти ЗАШТИТНИК АНТИБИОТИКА!!! Постани САВЕТНИК ЗА АНТИБИОТИКЕ!

Учесници ће након одслушаног вебинара моћи да ураде онлине тесту у оквиру ВШО: Фармацеутска услуга – предуслов повећања степена адхеренце код пацијената на терапији антибиотицима. Тест носи 5 бодова за фармацеуте.

Комплетан материјал за пружање услуге можете преузети ОВДЕ

Честитамо Светски дан фармацеута

Ažurirano 25.9.2021 godine

Поводом 25.

Поводом 25. септембра, Светског дана фармацеута, који се ове године обележава под слоганом „Апотека: Увек поуздана у служби Вашег здравља“, Фармацеутска комора Србије жели да укаже на значај апотека и активности који запослени у апотекама обављају свакодневно у циљу очувања здравља људи. Посебно у последњих 18 месеци, током глобалне пандемије, када су изазови са којима се као стручњаци за лекове суочавамо изузетно тешки, апотека је показала и доказала своју приступачност, одговорност и разумевање према свима којима је помоћ била потребна. 

Свесни очекивања које пред апотекарску делатност поставља систем здравствене заштите и друштво у целини наставићемо да развијамо своје услуге и критички разматрамо све аспекте наше праксе, како би и даље били поуздан партнер у служби здравља грађана Србије. 

Члановима Фармацеутске коморе Србије и свим магистрима фармације у Републици Србији честитамо Светски дан фармацеута!

НАГРАДА СТЕВАН ШУКЉЕВИЋ

Овогодишњи лауреат најпрестижније награде Фармацеутске коморе Србије која је установљена 2016. године у част пријатеља, сарадника и угледног магистра фармације Стевана Шукљевића, је маг. фарм. спец. Соња Стојиљковић из Београда (кратка биографија), којој ће признање бити додељено на првој следећој седници Скупштине Коморе. 

Интервју са овогодишњом добитницом Награде Стеван Шукљевић биће објављен у часопису Апотекарска пракса. 

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ФАРМАЦЕУТА

На конкурсу поводом Светског дана фармацеута на тему “Апотека: Увек поуздана у служби Вашег здравлја” пристигло је укупно 37 радова. Захвалјујемо се свима који су одвојили време и послали своје радове у којима је на изузетно леп и јединствен начин презентована апотека и улога магистра фармације. Аутори три најоригиналнија рада, по одлуци Комисије, добитници су новчане награде од по 10.000 динара, и то: 

  • Дипл. фарм. Маријана Коропановски
  • Маг. фарм. Сергеј Јакименко
  • Спец. фарм. Кристина Ковачевић

Њихове радове имаћете прилику да прочитате у новом броју Апотекарске праксе. 

Искрене честитке свима!
1 2 3 ... 15