LA


Ступиле на снагу обавезе субјеката приватног сектора на основу Закона о електронском фактурисању

Ažurirano 04.7.2022 godine

Поштовани,

Фармацеутска комора Србије у циљу правовременог обавештавања својих чланова доставља акт министра финансија број 401-00-9700/2021-41-4 од 30.

Поштовани,

Фармацеутска комора Србије у циљу правовременог обавештавања својих чланова доставља акт министра финансија број 401-00-9700/2021-41-4 од 30. јуна 2022. године у вези са обавезама субјеката приватног сектора на основу Закона о електронском фактурисању („Сл. гласник РС”, бр. 44/21 и 129/21). Молимо да приложени акт (ОВДЕ) доставите законском заступнику свог предузећа.

На следећем линку можете преузети документ у којем су на једноставан начин објашњени кораци које је потребно предузети да бисте испунили своје законске обавезе: Кратко упутство за непосредну пријаву на Систем електронских фактура.

Све релевантне информације везане за електронско фактурисање доступне су на порталу еФактура на следећој адреси: https://www.efaktura.gov.rs/

КОНКУРС ЗА УЧЕШЋЕ НА 8. КОНГРЕСУ ФАРМАЦЕУТА СРБИЈЕ

Ažurirano 01.7.2022 godine

Драге колегинице и колеге, 

Фармацеутска комора Србије додељује 5 (пет) бесплатних котизација за учешће на 8.

Драге колегинице и колеге, 

Фармацеутска комора Србије додељује 5 (пет) бесплатних котизација за учешће на 8. Конгресу фармацеута Србије. Услов за пријаву јесте прихваћен сажетак рада (постер/усмена презентација) на тему имплементације стандардизованих фармацеутских услуга у апотекама: за оболеле од дијабетеса и приликом издавања антибиотика или пост-ковид саветовалишта. 

Мејл са сажетком рада и потврдом да је исти прихваћен послати на адресу komora@farmkom.rs најкасније до 1. августа 2022. године, са назнаком: ЗА КОНГРЕС

Објављивање резултата: 10. август 2022. године. 

Конкурс на тему „Апотеке уједињене у акцији за здравији свет“

Ažurirano 30.6.2022 godine

Пету годину за редом Фармацеутска комора Србије отвара конкурс поводом Светског дана фармацеута.

Пету годину за редом Фармацеутска комора Србије отвара конкурс поводом Светског дана фармацеута. Ове године задатак фармацеута је да на тему: „Апотеке уједињене у акцији за здравији свет“ напишу рад који промовише улогу апотеке у промоцији здравља и превенцији болести и опишу активности које спроводе или планирају да спроведу у овој години. Предложене активности могу бити усмерене ка општој јавности и/или другим здравственим радницима. Могу да се спроводе унутар апотека, у медијима или у јавности (трибине, радионице и сл.).

Конкурс је отворен до 15. августа 2022. године. 

Текст послати на мејл komora@farmkom.rs са назнаком „ЗА КОНКУРС – СДФ“ као word документ, максимално до 500 речи, потпис, ИД број и слика аутора. 

Комисија ће објавити резултате 1. септембра 2022. године. 

Три (3) најоригиналнија рада биће награђена са по 10.000,00 динара. 

Нови допис упућен РФЗО везано за накнаде по испостављеним фактурама апотека

Ažurirano 28.6.2022 godine

Фармацеутска комора Србије се обратила дописом од 26.

Фармацеутска комора Србије се обратила дописом од 26.05.2022. године Републичком фонда за здравствено осигурање (РФЗО) са молбом за заказивање заједничког састанка и додатне информације везано за динамику плаћања и разлоге кашњења по испоставЉеним фактурама за издате лекове и помагала. 

С обзиром да до данас нисмо добили одговор Фармацеутска комора Србије је упутила молбу да се по овом питању организује хитан састанак на коме би разјаснили сва отворена питања (допис можете погледати ОВДЕ). 

О свим даљим информацијама по овој теми бићете благовремено обавештени. 

___________________________________________________________________________________________

Фармацеутска комора Србије се поводом учесталих захтева својих чланова дана 26.5.2022. године обратила РФЗО са молбом за ближе информације о динамици плаћања и разлогу кашњења по испостављеним фактурама за издате лекове и помагала. 

Наиме, на основу добијених информација, од почетка маја 2022. извршено је плаћање од стране РФЗО за јануар и прву половину фебруара 2022, изузев апотекама на територији града Београда којима није извршена уплата за фебруар 2022.  У складу са потписаним уговором о снабдевању осигураних лица лековима и одређеним врстама помагала у 2022. години, РФЗО, односно Филијала је у обавези да Апотеци изврши плаћање накнаде у року до 60 дана од дана пријема фактуре у Филијали, те је до 10. маја 2022. године изостала очекивана исплата за фебруар 2022. године, односно другу половину фебруара 2022. године. 

На основу прослеђеног дописа (који можете погледати ОВДЕ) очекујемо додатне информације и заказивање састанка у најскорије време. 

О свим даљим информацијама по овој теми бићете благовремено обавештени. 


Увођење координатора за вигиланцу у ЗУ

Ažurirano 04.6.2022 godine

Закон о медицинским средствима („Службени гласник РС“, бр.

Закон о медицинским средствима („Службени гласник РС“, бр. 105/2017) и Правилник о вигиланци („Службени гласник РС“, бр. 3/2019) прописују обавезу именовања и пријављивања Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС-у) координатора за вигиланцу од стране здравствене установе. Од 1. јула 2022. године именовано лице има обавезу пријављивања инцидената (нежељене реакције на медицинско средство) путем дигиталне платформе ADIS. 

Координатор за вигиланцу је здравствени радник запослен у здравственој установи који обавља послове у вези са организовањем и унапређивањем спровођења добре праксе у прикупљању и пријављивању сумњи на инциденте и комуникације о ризицима примене медицинских средстава у здравственој установи и који је контакт особа здравствене установе за АЛИМС, за вигиланцу. 

С тим у вези, Привредна комора Србије у сарадњи са АЛИМС-ом, организовала је едукацију намењену координаторима за вигиланцу медицинских средстава у здравственим установама, која је обухватила и практичну обуку око електронског пословања у систему АЛИМС-а, а везано за извештавање у  систему вигиланце.

Ближе информације и презентације са одржане едукације можете погледати ОВДЕ

1 2 3 ... 20