LA


Улога фармацеута у борби против допинга у спорту

Ažurirano 28.9.2023 godine

Поштоване колегинице и колеге,

Са великим задовољством Вас позивамо Вас да присуствујете акредитованим онлајн стручним састанцима у организацији Фармацеутске коморе Србије, сваког понедељка у 18 часова, од 2.

Поштоване колегинице и колеге,

Са великим задовољством Вас позивамо Вас да присуствујете акредитованим онлајн стручним састанцима у организацији Фармацеутске коморе Србије, сваког понедељка у 18 часова, од 2. октобра до 13. новембра. Сет од 7 едукација започињемо новом темом коју организујемо у сарадњи са Антидопинг агенцијом Републике Србије, а затим настављамо са актуелним темама у циљу даље имплементације стандардизованих услуга у апотекама: дијабетес, астма, антибиотици.  

Први стручни састанак на тему: Улога фармацеута у борби против допинга у спорту биће одржан 2. октобра 2023. године (18:00 до 20:00 часова), са циљем јачања и унапређења улоге фармацеута у саветовању спортиста о темама која се тичу допинга, ризика при коришћењу суплемената и OTC лекова. 

Линк за пријаву ОВДЕ

ПРОГРАМ 

 • 18:00 -18:05 Поздрав и уводна реч, најава предавача, Маг. фарм. спец. Кристина Ковачевић 
 • 18:05 - 18:15 Увод у светски антидопинг програм и Кодекс; Закони и послови Антидопинг агенције Републике Србије, Проф. др Милица Вукашиновић-Весић
 • 18:15 – 19:00 Допинг и антидопинг правила; Листа забрањених допинг средстава (предавање са дискусијом) Маг. фарм. Горица Миловановић 
 • 19:00 – 20:00 Изузеће за терапеутску употребу (ТУЕ); Ризици употребе суплемената у спорту (предавање са дискусијом), Маг. фарм. медицински биохемичар Јелена Рашић Ожеговић

Важно обавештење организаторима програма КЕ

Ažurirano 27.9.2023 godine

Поштовани организатори програма КЕ, 

Овим путем Вас обавештавамо да је ОДЛУКА о утврђивању накнада претходног поступка процене квалитета континуиране едукације и процене квалитета извођења акредитованих програма континуиране едукације, коју је усвојила Скупштина Фармацеутске коморе Србије, а на коју је министарка здравља дала сагласности, објављена у Сл.

Поштовани организатори програма КЕ, 

Овим путем Вас обавештавамо да је ОДЛУКА о утврђивању накнада претходног поступка процене квалитета континуиране едукације и процене квалитета извођења акредитованих програма континуиране едукације, коју је усвојила Скупштина Фармацеутске коморе Србије, а на коју је министарка здравља дала сагласности, објављена у Сл. гласнику РС, бр. 79/23. 

Одлука је ступила на снагу 23. септембра 2023. године ОВДЕ

У складу са овом Одлуком, организатори програма континуиране едукације, приликом подношења захтева за претходни поступак акредитације, достављају и потврду о извршеној уплати (копија или други примерак уплатнице о измиреним накнадама или извод са пословног рачуна странке), за одговарајућу врсту програма КЕ, за коју подносе захтев, у складу са накнадама које су дефинисане. 

Право на изузеће од наведених надокнада имају здравствене установе и приватна пракса приликом претходног поступка процене квалитета континуиране едукације које организују искључиво у циљу едукацију својих запослених. 

Ова Одлука се примењује одмах, односно у складу са Јавним позивом Здравственог савета Србије бр. 153-02-00789/2022-01 од 29.12.2022. године, за све програме КЕ који буду послати од 1-5. октобра 2023. године. 

У складу са Јавним позивом: 

 • програми се достављају искључиво у једном примерку,
 • сваки програм се мора посебно пријавити, приложити и послати поштом у посебној коверти,
 • програми и примедбе послате ван предвиђеног рока, као и они који нису послати појединачно неће се узимати у разматрање.

Уплату извршити на следећи начин:

 • Прималац: Фармацеутска комора Србије, Мутапова 25, Београд
 • Број рачуна: 325-9500900015066-04; 
 • Сврха плаћања: За претходни поступак процене квалитета континуиране едукације; 
 • Модел: не уписује се; 
 • Позив на број: 55/1-12

Честитка директорке Коморе

Ažurirano 25.9.2023 godine

Драге колегинице и колеге фармацеути,

ХВАЛА ВАМ што показујете колико је наша улога фармацеута незаменљива и од изузетног значаја за јачање здравственог система, кроз обезбеђивање правилне употребе лекова, пружањем услуга саветовања, раду на истраживању и развоју нових лекова али и проаналажењу терапијских решења, руковању цитотоксичном лековима, раду на контроли инфекција у болницама кроз оптимални избор антимикробне терапије и свим oсталим бројним улогама у нашој струци.

Драге колегинице и колеге фармацеути,

ХВАЛА ВАМ што показујете колико је наша улога фармацеута незаменљива и од изузетног значаја за јачање здравственог система, кроз обезбеђивање правилне употребе лекова, пружањем услуга саветовања, раду на истраживању и развоју нових лекова али и проаналажењу терапијских решења, руковању цитотоксичном лековима, раду на контроли инфекција у болницама кроз оптимални избор антимикробне терапије и свим oсталим бројним улогама у нашој струци.

ХВАЛА ВАМ што својом стручношћу, бригом и преданошћу чините фармацеутску професију једном од најважнијих карика у ланцу здравствене заштите.

ХВАЛА ВАМ што својом свакодневном посвећеношћу добробити пацијената радите на унапређењу здравља заједница у којима живите и радите.

Нека овај дан буде прилика да се сетимо свих изазова које смо превазишли и да се инспиришемо за будућност.

У име Фармацеутске коморе Србије, желим да вам честитам Светски дан фармацеута.

С поштовањем,

Славица Милутиновић, дипл.фарм., директорка Фармацеутске коморе Србије

Победници конкурса на тему „Фармацеути јачају здравствени систем“

Ažurirano 22.9.2023 godine

На конкурсу поводом обележавањем Светског дана фармацеута, 25.

На конкурсу поводом обележавањем Светског дана фармацеута, 25. септембар на тему: "Фармацеути јачају здравствени систем", дефинисану од стране Међународне фармацеутске федерације-ФИП, који је објављен на сајту Фармацеутске коморе Србије 15. јуна и трајао до 15. августа 2023. године, пристигло је укупно 32 радa. 

На основу пристиглих радова чланови Комисије су након дискусије, већином гласова донели следећу одлуку о избору три најбоља рада:  

 • Маг. фарм. Јасна Пашановић, Пријепоље, ИД 6422
 • Маг. фарм. Марија Илић, Врање, ИД 10073 
 • Маг. фарм. спец. Александар Савић, Београд, ИД 8983

Честитамо свим учесницима конкурса уз захвалност што су одвојили време, припремили и послали своје радове.

Посебне честитке ауторима изабраних радова који ће бити награђени са по 10.000,00 динара.  

Награђени радови биће објављени у новом броју часописа "еАпотекарска пракса".  

Редовна спољна провера квалитета стручног рада

Ažurirano 21.9.2023 godine

Редовна спољна провера квалитета стручног рада у 2023.

Редовна спољна провера квалитета стручног рада у 2023. години биће спроведена током октобра месеца, у 94 апотеке од стране 220 стручних надзорника. Обавештења о датуму спровођења провере и документацији коју је потребно припремити прослеђена су директорима апотекарских установама и њиховим организационим јединицама, као и апотекама приватна пракса које су у складу са одлуком министра здравља предмет редовне спољне провере квалитета у овој години. 

Дана 20.9.2023. одржана је едукација за стручне надзорнике на којој су дате јасне смернице, у складу са законским оквиром, за спровођење редовне спољне провере квалитета стручног рада у 2023. години.

На сајту Коморе налазе се објављена неопходна документа са којима се могу упознати чланови Коморе ОВДЕ


1 2 3 ... 37