CI


RUŽIČASTI OKTOBAR - FARMACEUTI PODRŽAVAJU SVETSKU KAMPANJU

Ažurirano 04.10.2022 godine

Globalni napori da se podigne svest i poveća procenat ranog otkrivanja raka dojke rezultirali su da se od 2015.

Globalni napori da se podigne svest i poveća procenat ranog otkrivanja raka dojke rezultirali su da se od 2015. godine mesec oktobar proglasi RUŽIČASTIM MESECOM kada svi zdravstveni radnici treba da daju svoj doprinos da ova tema bude što vidlјivija. Farmaceuti u apotekama se svakog dana sreću sa problemima ženskog zdravlјa, a neretko u apoteku dolaze žene sa kancerom dojke. Jedan broj njih se priprema ili su već prošle operaciju, a žene koje imaju hormon-zavisne tumore u apotekama podižu tamoksifen na recept. Farmaceuti su im velika podrška, i moralna i stručna. 

FARMCEUTSKA KOMORA SRBIJE OVOG OKTOBRA PODRŽAVA SVETSKU KAMPANJU!

Pripremili smo za Vas:

 • Kratak podsetnik o tamoksifenu koji možete koristiti u savetovanju pacijentkinja OVDE
 • Uputstvo sa vežbama koje pacijentkinje treba da rade kod kuće, nakon odobrenja od strane lekara, a koje olakšavaju povratak normalnim dnevnim aktivnostima nakon operacije OVDE
 • Poster koji, ukoliko želite, možete odštampati i staviti na vidno mesto u apoteci OVDE

Cilј je da malo više razgovaramo sa pacijentkinjama, da ih ohrabrimo i pružimo što više tačnih informacija o terapiji.

Uloga farmaceuta kao zdravstvenog radnika u savetovanju pacijentkinja sa kancerom dojke je veoma važna! Pokažimo to u svakom kontaktu sa pacijentom, a naročito sada, tokom RUŽIČASTOG MESECA OKTOBRA.


Vebinar „Demonstracija funkcionalnosti korisničkog interfejsa Sistema elektronskih faktura“

Ažurirano 03.10.2022 godine

Ministarstvo finansija Republike Srbije u utorak 4.

Ministarstvo finansija Republike Srbije u utorak 4.10.2022. godine od 11:00 do 12:30 organizuje vebinar na temu „Demonstracija funkcionalnosti korisničkog interfejsa Sistema elektronskih faktura“. Vebinar je namenjen subjektima privatnog sektora, kao i svim ostalim zainteresovanim subjektima Sistema e-Faktura. 

Link za pristupanje vebinaru dostupan je OVDE.

Napomena: kako biste uspešno pristupili vebinaru, molimo Vas da se prijavite putem internet pretraživača i odaberete opciju „anonimni korisnik“.

Ukoliko posedujete nalog na „MS Teams” aplikaciji, potrebno je da unesete korisničko ime i lozinku.

Učesnici će biti informisani o sledećem:

 • upoznavanje sa korisničkim interfejsom
 • tipovima dokumenata koji se mogu razmenjivati posredstvom Sistema e-Faktura
 • načinu kreiranja izlaznog dokumenta – fakture
 • načinu kreiranja avansnog računa
 • načinu kreiranja knjižnog odobrenja/zaduženja
 • mogućnošću dodavanja i slanja priložene dokumentacije
 • načinu prijema dokumenta na korisničkom nalogu kupca i akcijama koje je moguće preduzeti
 • statusima koji se dodelјuju dokumentima
 • parametrima po kojima je moguće vršiti pretragu dokumenata

Agenda vebinara:

 • predstavlјanje pojedinačnih sekcija na komandnoj tabli
 • tipovi dokumenata
 • demonstracija formiranja izlaznog dokumenta, sa priloženom dokumentacijom i slanje kupcu
 • kreiranje avansnog računa
 • kreiranje knjižnog odobrenja/zaduženja
 • demonstracija prijema dokumenta na korisničkom nalogu kupca
 • promene statusa dokumenata
 • pretraživanje dokumenata
 • pitanja i odgovori

 


 

Obaveštenje o načinu dostavljanja faktura za lekove izdate na recept i pomagala na nalog

Ažurirano 27.9.2022 godine

Vezano za iskazivanje PDV-a na fakturama koje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ispostavljaju apoteke za lekove izdate na recept i pomagala, RFZO je na osnovu mišljenja Ministarstva finansija izdao obaveštenje u kome se, između ostalog, navodi: "U skladu sa odredbama Zakona o elektronskom fakturisanju, kada obaveznik PDV-a ispostavlja fakturu za potraživanja od RFZO za deo naknade za promet lekova izdatih na recept, odnosno pomagala, izvršen osiguranicima, obaveznik PDV-a izdaje elektronsku fakturu RFZO u skladu sa ZEF, u kojoj ne iskazuje PDV, već ukupan iznos za naplatu, sa naznakon kategorije OE.

Vezano za iskazivanje PDV-a na fakturama koje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ispostavljaju apoteke za lekove izdate na recept i pomagala, RFZO je na osnovu mišljenja Ministarstva finansija izdao obaveštenje u kome se, između ostalog, navodi: "U skladu sa odredbama Zakona o elektronskom fakturisanju, kada obaveznik PDV-a ispostavlja fakturu za potraživanja od RFZO za deo naknade za promet lekova izdatih na recept, odnosno pomagala, izvršen osiguranicima, obaveznik PDV-a izdaje elektronsku fakturu RFZO u skladu sa ZEF, u kojoj ne iskazuje PDV, već ukupan iznos za naplatu, sa naznakon kategorije OE." 

U obaveštenju se navodi da će RFZO u novom informacionom sistemu SAP, obezbediti uslove za primenu ovog mišljenja u vrlo kratkom roku, kako bi fakture mogle biti odobrene i plaćene tokom sledeće nedelje. 

Obaveštenje RFZO možete preuzeti OVDE

AKCIJA POVODOM SVETSKOG DANA FARMACEUTA produžena do 10. oktobra

Ažurirano 15.9.2022 godine

Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavamo Vas da je zbog velike zainteresovanosti kako naših kolega, tako i školskih/predškolskih ustanova za predavanja na predložene teme, akcija povodom Svetskog dana farmaceuta produžena do 10.

Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavamo Vas da je zbog velike zainteresovanosti kako naših kolega, tako i školskih/predškolskih ustanova za predavanja na predložene teme, akcija povodom Svetskog dana farmaceuta produžena do 10. oktobra. Takođe, u periodu od 3-9. oktobra u Republici Srbije se obeležava Dečija nedelja. Prema konvenciji Ujedinjenih nacija za Dečiju nedelјu proglašena je prva nedelјa oktobra, a usvajanjem Deklaracije o pravima deteta definisana je povezanost i spremnost da se posebna pažnja posveti najmlađim stanovnicima Zemlјe.

_______________________________________

 Srbije Uloga farmaceuta u održavanju javnog zdravlja je velika i tome smo svedoci u apotekama svakog dana. Već smo 2019. godine izašli iz okvira apoteke i započeli saradnju sa vrtićima i školama, shvativši da znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena. Veoma veliki broj kolega se tada odazvao našoj akciji, pa smo ove godine malo proširili teme i dajemo Vam mogućnost da svojoj deci i njihovim drugovima održite predavanja na nekoliko interesantnih tema, zavisno od uzrasta:

 • Za predškolski uzrast i učenike 1. do 4. razreda - „Kako da porastemo zdravi i snažni“ - Prednosti zdrave ishrane i uticaj zdravih životnih navika na organizam
 • Za učenike 5. do 8. razreda: „Čas apotekarstva na času istorije – otkriće penicilina“ i „Čas apotekarstva na času biologije – razlike između bakterija i virusa“
 • Za učenike 7. i 8. razreda:  „Psihoaktivne supstance“

U dogovoru sa školom/vrtićem možete odabrati temu i održati jedno ili više predavanja tokom septembra meseca.

Zainteresovane kolege mogu se prijaviti na mejl komora@farmkom.rs kako bi dobili potreban materijal, uključujući i bojanke „Moj farmaceut i ja“ namenjene mlađim osnovcima i predškolcima. 

Prezentacije smo pripremili za sva predavanja, a Vi ih možete interpretirati na svoj način. 

Hvala na iskazanom interesovanju. 

Srdačan pozdrav,

Farmaceutska komora Srbije


Pobednici konkursa na temu „Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet“

Ažurirano 05.9.2022 godine

Na konkursu povodom obeležavanjem Svetskog dana farmaceuta, 25.

Na konkursu povodom obeležavanjem Svetskog dana farmaceuta, 25. septembar na temu: Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet“, definisanu od strane Međunarodne farmaceutske federacije-FIP, koji je objavlјen na sajtu Farmaceutske komore Srbije 15. juna i trajao do 15. avgusta 2022. godine, pristiglo je ukupno 19 radova. 

Na osnovu pristiglih radova članovi Komisije su nakon diskusije, većinom glasova doneli sledeću odluku o izboru tri najbolјa rada:  

 • Mag. farm. spec. Jelena Stefanović Vojinović, ID 3742
 • Mag. farm. Jelena Glišić Šehović, ID 8438
 • Mag. farm. spec. Jovana Bogdanović, ID 4425

Čestitamo svim učesnicima konkursa uz zahvalnost što su odvojili vreme, pripremili i poslali svoje radove.

Posebne čestitke autorima izabranih radova koji će biti nagrađeni sa po 10.000,00 dinara i pozivom da kao posebni gosti prisustvuju predavanju koje Farmaceutska komora organizuje na VIII Međunarodnom kongresu farmaceuta 12-15. oktobra 2022.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u novom broju časopisa "Apotekarska praksa".  

_____________________________________________________________

Petu godinu za redom Farmaceutska komora Srbije otvara konkurs povodom Svetskog dana farmaceuta. Ove godine zadatak farmaceuta je da na temu: „Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet“ napišu rad koji promoviše ulogu apoteke u promociji zdravlјa i prevenciji bolesti i opišu aktivnosti koje sprovode ili planiraju da sprovedu u ovoj godini. Predložene aktivnosti mogu biti usmerene ka opštoj javnosti i/ili drugim zdravstvenim radnicima. Mogu da se sprovode unutar apoteka, u medijima ili u javnosti (tribine, radionice i sl.).

Konkurs je otvoren do 15. avgusta 2022. godine. 

Tekst poslati na mejl komora@farmkom.rs sa naznakom „ZA KONKURS – SDF“ kao word dokument, maksimalno do 500 reči, potpis, ID broj i slika autora. 

Komisija će objaviti rezultate 1. septembra 2022. godine. 

Tri (3) najoriginalnija rada biće nagrađena sa po 10.000,00 dinara. 


1 2 3 ... 22