Facebook Image
Srpski Latinica

Apoteka Požarevac proslavila jubilej

jubilej-pozarevac-1

Apoteka Požarevac je u četvrtak, 02. novembra, proslavila 55 godina postojanja ustanove u ovom obliku i 160 godina apotekarstva u Požarevcu. Svečana akademija održana je u Arheološkom parku Viminacijum koji, kao mesto obeležavanja ovog jubileja, nije slučajno izabran.

Ovu simboliku je u svom obraćanju zvanicama obrazložio direktor mr ph. Nebojša Jorgovanović koji je podsetio da su arheološka iskopavanja u Viminacijumu otkrila veći broj medicinskih instrumenata i originalnih lekova iz I veka nove ere.

Govoreći o aktuelnom trenutku, mr ph. Nebojša Jorgovanović je podsetio na pozitivan bilans ustanove koja u svom sastavu ima 35 apoteka u Braničevskom okrugu i pruža farmaceutsku uslugu za više od 180.000 stanovnika.

U poslednjoj deceniji postojanja naša mreža postala je bogatija za sedam novih apoteka. Kako nam je cilj da zdravstvenu uslugu učinimo dostupnom svim stanovnicima okruga, u ovom trenutku imamo 14 objekata u ruralnim sredinama u kojima nema privatnog sektora. U ovom slučaju etika nam je bila iznad zarade, te ih finansiramo iz ukupnog profita ustanove. – kazao je mr ph. Nebojša Jorgovanović, koji se u svom obraćanju još osvrnuo na neadekvatne zakonske odredbe u ovom sektoru, koji državnim apotekama otežavaju poslovanje u odnosu na privatne.

Da je ova državna apotekarska ustanova jedna od retkih u Srbiji koja nije u velikom problemu kada je opstanak na tržištu u pitanju, pa još i da posluje sa velikim dobitkom, svestan je i predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić, koji je sve to ponosno isticao. Rekao je da je grad kao osnivač prezadovoljan njihovim uspehom, stavljajući ih kao primer koji često navode ostalim gradskim preduzećima i ustanovama.

– Kao stanovnici grada koga odlikuje visok stepen patriotizma i ljubavi prema Srbiji, ne raduje nas težak položaj ostalih državnih apoteka u odnosu na požarevačku, naprotiv. Uspeh naše apotekarske ustanove smatramo za pokazatelj da rešenja ima i da ga donose i sprovode vredni i sposobni kadrovi. Dragi prijatelji iz Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac, dozvolićete mi da mimo običaja čestitanja rođendana nešto poželim sebi a ne vama. Želim da u gradu, čiji sam ponosni predsednik Skupštine, u budućnosti sve više bude, kako to kaže naš narod, kao u apoteci… i to ne bilo kojoj, već onoj najboljoj i najlepšoj, našoj požarevačkoj. – završio je svoje obraćanje Ilić.

U godini jubileja Apoteka Požarevac izdala je i monografiju pod nazivom „Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba“. Autori ove monografije su Jelena Manojlović i Stevan Šukljević.

Na svečanoj akademiji, pored mnogobrojnih gostiju iz sveta farmacije bili su prisutni i dekan Farmaceutskog fakulteta, prof. dr Zorica Vujić, predsednica Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, prof. dr Vesna Matović i direktorka Farmaceutske komore Srbije, dr sci. Svetlana Stojkov.

jubilej-pozarevac-2